Een zomer lang Springsteen

De tour zit er weer op. Een kleine opsomming:
– Ik zag in 9 weken 6 shows, in 5 landen
– Ik hoorde 193 liedjes, wat in mijn geval neerkomt op 79 verschillende nummers en 16 daarvan had ik in de 10jaar dat ik nu naar concerten van The Boss ga nog nooit live gehoord.
O ja, en ik zag een heleboel vrienden weer eens, ontmoette nieuwe mensen en ontdekte 6 heerlijke steden.

image

Bovenstaande zegt eigenlijk wel genoeg, maar toch komt altijd (logisch eigenlijk ook wel) tijdens een tour de vraag waarom ik zo vaak naar concerten van Springsteen ga. In het begin probeerde ik die vraag altijd een beetje te down playen.
Veel… Zes keer klinkt inderdaad veel, maar ik ken genoeg mensen die hem deze tour zo’n 10 of zelfs 20 keer zagen. Kijk, en dan vallen mijn 37 concerten in 10 jaar best mee… Ik hoor het mezelf zeggen, haha. Tegenwoordig zeg ik gewoon dat ik zes keer ga omdat ik dan zes keer een geweldige tijd ga hebben.

En niet alleen tijdens de concerten. Want die concerten zijn gaaf maar ze zorgen vooral ook voor mooie ontdekkingstochten in bijzondere steden. Het zomerse en relaxte Dublin, Den Haag dat voelde als een stukje buitenland, het mooie Kopenhagen, de brede straten van Parijs, de verrassing die Kolding was en het keurige en relaxte Zurich. En dat allemaal met vriendinnen, vrienden uit het buitenland, mijn vader of helemaal in mijn uppie. Fijn!

image

En dan zijn er natuurlijk nog de concerten. Geen shows met gelikte special effects maar minstens drie-en-een-half uur lang genieten van heerlijke rock nummers. What’s not to like? Lichtelijk verslavend is het dus wel. Want na een concert wil je meestal eigenlijk nog maar 1 ding: nog een keer. O ja, en je wilt douchen en naar bed. Ook fan zijn van Springsteen is topsport zullen we maar zeggen.

En toch, toch was het deze tournee anders dan voorgaande jaren. Ik weet het, ik ben een verwende fan als ik het zeg, maar voor mij miste er iets tijdens deze shows. Op de één of andere manier ontbrak dat ene beetje extra, dat de concerten in bijvoorbeeld 2012 en 2013 wel grotendeels hadden. Het publiek was toen een wezenlijk onderdeel van het concert, nu leek Springsteen het publiek soms amper toe te laten. De connectie miste, hoewel Springsteen meerdere concerten emotioneel op het podium stond. Misschien ging het deze keer een beetje meer over hem, dan over het moment, de unieke chemie die ontstaat tussen publiek, band en het gevoel dat dat moment het enige is wat telt.

Misschien ook wel logisch, The River, het album waar de tour aan opgehangen is, is een reflectie op het leven en inmiddels 35jaar oud. Springsteen zelf is nu eind zestig en gaat dit najaar op boektour om zijn memoires te promoten. Een solo album ligt op de plank, te wachten tot het uitgegeven wordt. En ondertussen staat hij op een podium met de E Street band. Probeer dan maar eens helemaal in the moment’ te zijn, drie-en-een-half uur lang.

image

Maar het mooie is, ik heb van iedere seconde genoten. Nou ja, bijna iedere. Die regenbui in Zurich en mijn niet waterdichte poncho waren iets minder maar verder… The Iceman in Parijs, luchtgitaar spelen met pap in Kopenhagen, tranen met tuiten huilen bij drive all night omdat ik wist dat Annie ook in de zaal zat (en al 35jr zat te wachten op dat nummer), Frankie in Horsens, mee blèren met Jole Blon in Zurich, Back in your arms in Dublin, die raar gebleekte tanden van Steve van wel heel dicht bij zien, Roy die deze tour briljant was op piano en al die stralende mensen om me heen. Het was een heerlijke zomer.

Een zomer waarin de concerten de leuke extraatjes waren in gezellige stedentrips.
En het mooie is, de tour is dan misschien voorbij, de zomer nog niet 😊

xH

image

O ja, voordat je denkt dat ik zelf statistieken en lijstjes bijhoud: al deze geweldige getallen komen van http://www.bosstime.nl

4 Comments

  1. Hannet, je hebt een mooie blog geschreven met bijbehorende foto’s! Nagenieten van al die concerten deze zomer moet dus helemaal geen probleem zijn. Integendeel, je kunt er weer mooi op terug kijken. 🎸 🎶 🎸 🎹 🎸 🎶 🎸

  2. Heb genoten van je verhaal, mooi verwoord en noem het gerust the time of your Live 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s